Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku - Šillerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zhodnocení finanční situace společnosti, konkrétně Dopravního podniku města České Budějovice, a. s. Finanční a ekonomická situace je posouzena prostřednictvím ukazatelů finanční analýzy mezi lety 2007 a 2012 na základě dat získaných z účetních výkazů. V teoretické části práce je definována finanční analýza jako taková, její uživatelé, zdroje informací, ze kterých čerpá, a využívané techniky a metody. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na výpočet vybraných ukazatelů finanční analýzy podle navržené metodiky. Nejprve je proveden horizontální a vertikální rozbor rozvahy a výkazu zisků a ztrát, následuje výpočet ukazatelů likvidity, rentability, zadluženosti a aktivity. Hodnoty těchto ukazatelů jsou porovnány se souborem pěti srovnatelných dopravních podniků. V závěru jsou na základě vypočtených hodnot navržena některá opatření, která by mohla být pro sledovanou společnost prospěšná.
Assessment of the financial situation of a particular enterprise
Keywords: Finanční analýza; likvidita; rentabilita; zadluženost; aktivita; Financial analysis; liquidity; profitability; indebtness; activity