Projevy šikany v chování mezi dětmi v mateřské škole - Kubešová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na projevy šikany v chování mezi dětmi v mateřské škole. Teoretická část je rozdělená do tří hlavních kapitol. Definuje šikanu jako takovou, seznamuje čtenáře s jejími aktéry, tedy agresory a obětmi. Čtenář je seznámen s obvyklými projevy šikany mezi dětmi, konkrétně těmi v předškolním věku. Samostatná podkapitola je věnována prevenci tohoto nežádoucího jevu, jelikož právě předcházení šikaně je prostředkem jejího minimalizování. Teorie dále popisuje významné charakteristiky jedince předškolního věku a třetí kapitola je věnována socializaci dítěte. Praktická část se skládá z výsledků dotazníkového šetření, doplněných hloubkovými rozhovory. Společným cílem kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pedagogové mateřských škol s projevy šikany. Dále jak je učitelé a učitelky řeší, případně jakou úlohu u nich samotných zaujímá, prevence toho nežádoucího sociálně-patologického jevu. Dotazníku se zúčastnilo 144 respondentů. K rozhovoru bylo pozváno sedm učitelek mateřských škol a jedna její ředitelka.
Manifestation of bullying in behavior among kindergarten children
Keywords: Šikana; předškolní věk; mateřská škola; děti; prevence; učitel; bullying; preschool age; kindergarten; children; prevention; teacher