Proces adaptace v domově pro seniory - Krajniaková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá seniory, konkrétně procesem adaptace v domově pro seniory. V první části práce jsou uvedeny základní pojmy, které se týkají této problematiky a uvádějí nás do situace. Je zde popsán proces stárnutí a změny, kterými člověk prochází. A to jak z hlediska fyzického, psychického, tak i duchovního, i co se týká změn hodnot seniorů. V druhé části práce přibližuji sociální služby v České republice, které jsou poskytovány seniorům. Jejich rozdělení, jakou mají formu a kdo může v současnosti sociální služby poskytovat. Podrobněji je popsán domov pro seniory v Trutnově, kde byl prováděn výzkum. Důležitý je zde pojem adaptace a proces adaptace. Jak senioři zvládají změnu v životě, a jaké faktory jim pomáhají se s danou situací vypořádat. V poslední části práce je kvalitativní výzkum uskutečněný formou rozhovoru, kdy dotazovaní jsou klienty výše uvedeného domova pro seniory v Trutnově.
Adaptation process of the elderly in nursing home
Keywords: stáří; stárnutí; senior; domov pro seniory; adaptace; sociální služba; old age; aging; senior; a home for the elderly; adaptation; social service