Doučování romských dětí na Kutnohorsku - Šímová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá problematikou vzdělávání romských dětí a doučováním, které je realizováno v Komunitním a edukačním centru Maják v Kutné Hoře. Teoretická část je vymezena k charakteristice romského etnika v České Republice a Kutnohorské lokality až po problematiku vzdělávání romských dětí. Praktická část obsahuje výsledky dotazníků vyplněných klienty Komunitního a edukačního centra Maják v Kutné Hoře, kteří zde využívají službu doučování. Z těchto výsledků vyplývá, že naprostá většina romských dětí potřebuje znovu vysvětlit látku, kterou probírají ve škole. Dále bylo zjištěno, že se děti jinde než na kroužku doučování neučí a tuto službu považují za pomoc. Ukázalo se, že téměř u všech došlo k prokazatelnému zlepšení školního prospěchu.
The Additional Afternoon Teaching of Gipsy Children in Kutná Hora Region
Keywords: romská minorita; vzdělávání Romů; problémy romských dětí ve škole; doučování; komunitní centrum; nezisková organizace; the gipsy minority; the education of gipsy community; troubles of gipsy children in the school; additional teaching; community centre; nonprofit organisation