Sociologická analýza pravicového extremismu u mládeže - Musilová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce s názvem ''Sociologická analýza pravicového extremismu u mládeže'' se zabývá především otázkou: Jaké jsou nejdůležitější příčiny náklonnosti dospívajících k extremismu, popř. radikalismu s pravicovou orientací? V první části práce jsme se podívali na vymezení několika základních pojmů (extremismus, radikalismus, rasismus, xenofobie, předsudky a stereotypy)a pokusili se poodhalit jejich provázanost. Dále jsme popsali několik sociologických konceptů, které se vztahují k našemu tématu (zmíněna byla jména jako Merton, Beck, Heitmeyer nebo Elfferding). V druhé části je pak zaznamenán vznik, průběh a výsledek sociologického průzkumu mapujícího míru tolerance vůči příslušníkům menšin mezi mladými lidmi ve věku 15-25 let v jihočeském městě Soběslavi. V rámci tohoto výzkumu jsme hledali souvislosti mezi netolerancí jedince a jeho subjektivním pocitem vlastní neúspěšnosti/nespokojenosti, popř. s kvalitou vazeb s nejbližším sociálním prostředí či vzděláním. Výsledky jsme v závěru konfrontovali s teorií, z níž jsme vycházeli.
Sociological Analysis of a Right-wing Extremism Among Youth
Keywords: pravicový extremismus; radikalismus; rasismus; předsudky vůči etnickým a národnostním minoritám; netolerance; hnutí Skinheads; ambivalentní podmínky socializace; moderní společnost; extremism or radicalism with right-wing orientation; racism; prejudices; intoleration of minorities; Skinheads; ambivalent surroundings of socialization; modern society