Vliv kultury bezpečí na kvalitu poskytované péče - Řehořová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2023)
Současný stav: Poskytování zdravotnických služeb vyžaduje vysokou míru profesionality a bezpečnosti. Organizační kultura a kultura bezpečí je nezbytná pro rozpoznání možných rizik či ohrožení, které by mohly pacienta poškodit. Z tohoto důvodu je velmi důležité neustále se věnovat a posilovat týmového ducha, spolupráci, kooperaci a atmosféru na pracovišti. Cíl práce: Předmětem výzkumu bylo vyhodnotit vliv kultury bezpečí na kvalitu poskytované péče. Metodika: Ve výzkumu bylo použito kvantitativně kvalitativní výzkumné šetření, technikou dotazování a hloubkových rozhovorů. Organizační kultura byla vyhodnocena prostřednictvím standardizovaného dotazníku "Dotazník sociálnej začlenenosti" (Kollárik, 2011). Do dotazníkového šetření se zapojilo 205 sester z jihočeských nemocnic. V rámci kvalitativní části výzkumu byla vyhodnocena kultura bezpečí a provedeny hloubkové rozhovory s deseti sestrami pracujícími na JIP či ARO vybraných nemocnic Jihočeského kraje. Výsledky: Nejlépe hodnocenými dimenzemi kultury bezpečí byly "Zajištění bezpečnosti pacientů," kde průměrný počet bodů byl 8,29 ? 1,66 a "Seberozvoj pro zaměstnance" s průměrnou hodnotou 8,08 ? 1,63 bodů. Byla potvrzena pozitivní korelace mezi zájmem sester o spolupráci a týmovou komunikací (p < 0,001; r = 0,76), mezi spokojeností sester a řízením týmu (p < 0,001; r = 0,676), mezi hodnocením stupně bezpečí pacientů a atmosférou na pracovišti (p < 0,001; r = 0,429) a týmovou komunikací (p < 0,001; r = 0,508). Výsledky kvalitativní části výzkumného souboru potvrdily, že organizační kultura, především týmová komunikace a spolupráce do určité míry ovlivňuje zajištění bezpečí pacientů v době hospitalizace. Z hlediska bezpečnostní kultury si sestry nejvíce stěžují na podporu managementu nemocnice, nedostatek zdravotnických pracovníků a na přetěžování pracovníků. Závěr: Ze získaných výsledků, lze konstatovat, že kultura bezpečí i organizační kultura ve zdravotnictví je velmi důležitá a obě tyto kultury v něm mají své nezastupitelné místo.
The Impact of Safety Culture on the Quality of Care Provided
Keywords: bezpečí pacientů; kultura bezpečí; organizační kultura; pracovní spokojenost; sestra; patient safety; safety culture; organizational culture; job satisfaction; nurse.