Vampirism and Queerness in Nineteenth-Century Literature - Zemanová, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce je analýza spojení mezi vampirismem a queer motivy v dílech Drákula od Brama Stokera a Krev upírky od Florence Marryat. Diplomová práce je rozdělena do tří částí. První část se zabývá vztahem viktoriánské Anglie k sexualitě a spojitostí mezi queer motivy a gotickým románem 19. století. Věnujeme se zde rozdílnému vnímání mužské a ženské homosexuality a zobrazování tzv. "Others" v dobové literatuře. Ve druhé části se zaměříme na interpretaci díla Drákula z hlediska queer teorie, a to prostřednictvím hraběte Drákuly a role, kterou v románu představuje, včetně jeho vztahu k ostatním mužským postavám. Třetí část se soustředí na analýzu díla Krev upírky, které popisuje osud ženské upírky Harriet Brandt. Nakonec se práce zabývá aspekty jinakosti, kterými Harriet ohrožuje viktoriánskou společnost, a zároveň dvojznačným chápáním tohoto díla.
Vampirism and Queerness in Nineteenth-Century Literature
Keywords: queer motivy; vampirismus; viktoriánská Anglie; Bram Stoker; Drákula; Florence Marryat; Krev upírky; společnost; queerness; vampirism; Victorian England; Bram Stoker; Dracula; Florence Marryat; The Blood of the Vampire; society