Péče o duši u Jana Patočky a její nezbytnost při konstituci lidství - Kouba, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá ideou péče o duši, jak byla představena Janem Patočkou a její nezbytností ke konstituci lidství, které směřuje k dobru na osobní, společenské i globální, ekologické úrovni. První část práce se zabývá péčí o duši u Sókrata a v Platónské polis, zdůrazněny jsou některé pojmy týkající se výchovy jejích strážců. Poté jsou přiblíženy tři existenciální pohyby, které Jan Patočka z péče o duši vyvozuje a dále tři hlediska péče o duši. V další části je naznačen nejdříve vztah péče o duši a filosofie a původní motiv a zároveň cíl těchto dvou činností. Poslední část je pokusem ukázat jakým způsobem můžeme dojít k tomu, že mluvíme o ?útěše z filosofie?, jak pomocí péče o duši vnímáme svět jako náš domov a jaké mohou být důsledky toho, když o duši nepečujeme a věnujeme pozornost pouze poznatkům exaktní vědy.
Care of the soul by Jan Patočka and its necessity in the constitution of humanity
Keywords: péče o duši; filosofie; arché; střed; polis; strážce; thymos; logos; dialog; přítomnost; otevřenost; existenciální pohyby; domov; smysl života; boetheia; pokrok; odpovědnost.; care of the soul; philosophy; arché; center; the polis; the guardian; thymos; logos; dialogue; presence; openness; existential movements; home; sense of life; boetheia; progress; responsibility.