Leasing jako jedna z forem financování podnikových aktivit - Munduchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je o leasingu jako jedné z forem financování podnikatelských aktivit. Cílem práce je vysvětlit fungování leasingu jako zdroje financování, analyzovat výhody a nevýhody tohoto financování a analyzovat využití leasingu ve vybrané účetní jednotce. V teoretické části jsou popsány formy financování, dlouhodobý hmotný majetek a leasing. V praktické části je finanční analýza firmy Pro Sand engineering s.r.o., která se zabývá výrobou strojů pro zpracování kamene, písku a cementu. Data jsou z internetové stránky or.justice.cz. Dále se práce zaměřuje na financování dlouhodobého majetku ve firmě a její zkušenosti s leasingem. Nakonec porovnání leasingu s financováním prostřednictvím úvěru a samofinancováním na konkrétním podnikatelském záměru. Nejlepší způsob financování je varianta s nejnižší hodnotou celkových nákladů.
Leasing as one of the forms of financing business activities
Keywords: financování; leasing; dlouhodobý majetek; úvěr; samofinancování; celkové náklady; zdroje; financing; leasing; fixed assets; bank loan; self-financing; total cost; sources