Kvalifikace primární půdní organické hmoty podle rychlostní konstanty oxidace v půdách energetických rostlin - Černý, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Významným prvkem ovlivňujícím kvalitu výnosů biomasy pro účely zemědělství či vytváření alternativních zdrojů energie pro bioplynové stanice je mimo jiné kvalita půdní organické hmoty. Má zásadní vliv na jednotlivé vlastnosti půdy i okolní životní prostředí. V průběhu let bylo vytvořeno mnoho metod, které jsou stále vylepšovány. Tato bakalářská práce využívá jednu z nových metod hodnocení kvality primární půdní organické hmoty pomocí rychlostní konstanty k oxidace v půdách energetických rostlin Festuca arundinacea a Phleum pratense pěstovaných na pokusných pozemcích Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Byly hodnoceny vlastnosti půdních vzorků z jednotlivých porostů, jako například obsah humusu, stupeň humifikace a obsah celkového organického uhlíku v půdě. Bylo potvrzeno, že půdní ekosystém podléhá dynamickému vývoji v průběhu roku, k čemuž mimo jiné přispívá i primární půdní organická hmota. Kvalita organické hmoty se mění v závislosti na druhu trávy a stylu, jakým jsou pěstované traviny ošetřovány v průběhu roku, přičemž lepších výsledků dosahovaly hnojené části. V konečných měření byl například zjištěn výrazný nárůst obsahu a kvality primární půdní organické hmoty u obou druhů nebo zvýšený obsah půdního organického uhlíku.
Qualification of primary soil organic matter according to the rate of oxidation constant in soils of energy plants
Keywords: primární půdní organická hmota; energetické trávy; humus; půda; primary soil organic matter; energetic grass; humus; soil