Média v životě předškolního dítěte - Nejedlíková, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá využitím a vlivem médií u dětí předškolního věku. tématem vlivu médií na dítě předškolního věku. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem jsou děti předškolního věku ovlivňovány médii jaká média používají, jaké pořady sledují v televizi, jaké hrají online hry a k jakým dalším činnostem média využívají. Dílčím cílem je zjistit, zda rodiče svým dětem čtou dětské knihy či kupují dětské časopisy, a zda náměty z médií pronikají do dětské hry. Teoretická část bakalářské práce obsahuje kapitoly týkající se výkladu pojmu médium, jeho historii a klasifikaci. Je zde popsán vývoj dítěte předškolního věku a souvislost mezi médii a jejich využíváním dětmi předškolního věku. Praktická část prezentuje výsledky smíšeného výzkumu, použitými metodami jsou rozhovor s dětmi předškolního věku a dotazník vyplněný jejich rodiči, odpovědi respondentů jsou následně porovnány. Dále jsou zde prezentovány prostřednictvím grafů výsledky kontrolní skupiny, kde byli respondenty opět rodiče dětí předškolního věku.
Media in life of a preschool child
Keywords: médium; televize; dítě; předškolní věk; mateřská škola; medium; television; child; preschool age; kindergarten