Úskalí ošetřovatelské péče o pacienty s poraněním mozku - Zimová, Eva (Jihočeská univerzita, 2018)
Poranění mozku se řadí mezi jedny z nejčastějších úrazů obecně. Pacient s poraněním mozku je ve většině případů hospitalizován v nemocničním zařízení, kde by mu měla být poskytována komplexní ošetřovatelská péče. Jelikož sestra má nezastupitelnou a významnou roli v průběhu ošetřování a obvykle bývá s pacientem při příjmu, podílí se na léčbě, je u vzniklých komplikacích a nebo při uzdravení a propuštění pacienta, je důležité, aby měla dostatek vědomostí a znala úskalí této péče. Cílem této práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů s poraněním mozku a dále zjistit povědomí všeobecných sester o možných komplikacích, které mohou nastat u pacientů s poraněním mozku. Byly stanoveny výzkumné otázky: Jaké mají všeobecné sestry znalosti v oblasti ošetřovatelské péče o pacienty s poraněním mozku? Jaké jsou nejčastěji se vyskytující komplikace u pacientů s poraněním mozku? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacientů s poraněním mozku? Jak sestry reagují na vzniklé komplikace u pacientů s poraněním mozku? Jaké možnosti mají sestry ve vzdělání v oblasti problematiky ošetřování pacientů s poraněním mozku? Pro zpracování empirické části bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření, formou polostrukturovaných rozhovorů a zúčastněné pozorování. Dle výsledků této práce lze říci, že co se týče ošetřovatelské péče o pacienty s poraněním mozku a jejích specifik, mají sestry dobré znalosti. Sestry na traumatologii ale kladou větší důraz při příjmu na pacienta, odpovědích sester z nejmenovaného z oddělení se pacient ztrácí a sestry hovoří spíše o vyšetření či operacích. Sestry jsou také schopny odhalit komplikace a vhodně je řešit. Ovšem sestry z nejmenovaného oddělení jsou zas schopny lépe referovat o tomto poranění i komplikacích, než sestry z traumatologie. Proto považuji za důležité, nabídnout sestrám další vzdělávání v této problematice, které dle výsledků rozhovorů v některých případech chybí. Výsledky této bakalářské práce mohou být prezentovány na seminářích anesteziologicko-resuscitačního a traumatologického oddělení.
The nursing care of patients with brain injury
Keywords: mozek; poranění; komunikace; ošetřovatelská péče; komplikace; brain; injury; comunication; nursing care; complication