Sociální fungování prostituujících žen - Šafaříková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce na téma Sociální fungování prostituujících žen, pojednává o ženách, které se prostitucí živí. Prostituce má několik definic, nejsnadněji lze říci, že prostituce je poskytování sexuálních služeb za úplatu. Je to jev, který provází společnost už od jejího vzniku. V teoretické části jsem nastínila historický vývoj prostituce až po současnost v České republice. Dále jsem v teoretické části uvedla klíčové termíny, jako je vymezení termínu prostituce, přístupy k prostituci, příčiny žen k prostitutivnímu chování, motivace a rizika prostituce. V praktické části jsou prezentovány výsledky kvalitativního výzkumu. Cílem této práce bylo zjistit, jaké důvody vedou ženy k provozování prostituce a následně ze kterého rodinného a sociálního zázemí, ženy provozující prostituci pochází. Kvalitativní výzkum byl zvolen s ohledem na cílovou skupinu, která má svá specifika. Rozhovory byly zaměřeny na 10 kategorií otázek, které sloužily ke zpracování výzkumu a k zodpovězení výzkumných otázek. Část rozhovorů byla zaznamenána na diktafon a následně přepsána do elektronické podoby, další část rozhovorů byla zaznamenávána písemně. Díky zakotvené teorii byly výsledky analyzovány. Praktická část práce zjišťovala, jaké důvody vedou ženy k prostituci. Jako důvodem pro vstup do prostituce byla shodně uváděna finanční tíseň žen. Druhá výzkumná otázka zjišťovala z jakého rodinného a sociálního prostředí ženy pocházejí. Rodinné zázemí, ze kterého ženy pocházely, bylo rozdílné.
Social Functioning of Prostituted Women
Keywords: Prostituce Prostituující ženy Rodina Peníze; Prostitution Prostituted women Female prostitution Money