Diverzifikace portfolia - Černý, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá diverzifikací akciového portfolia. Diverzifikace je rozložení portfolia do různých investičních nástrojů, do firem z různých oborů v různých zemích. Data byla čerpána ze stránek https://finance.yahoo.com. Firmy na trhu byly vybrány pomocí akciového screeningu, podle několika doporučovaných kritérií (price to earnings ratio, price to book ratio, current ratio, debt to ekvity, market capitalization, region). Screener vyse-lektoval 26 firem, ze kterých bylo vybráno konečných 10 společností. U vybraných firem byla stažena data za posledních 5 let z měsíčních uzavíracích cen akcií od 1. 3. 2016 do 1. 3. 2021. Nejprve byl vypočítán měsíční a také roční výnos a riziko jednotlivých akcií. Následně byl vypočítán měsíční výnos celkového portfolia s váhou 10 % na každou akcii. K výpočtu rizika portfolia portfolia bylo nutné spočítat kovarianci a korelační koeficient. Nakonec byl použit dolněk MS Excel řešitel, který hledá minimální a maximální hodnoty. Při použití tohoto doplňku bylo nutné zadat omezující kritéria výpočtu. Součet vah jednotlivých akcií se musí rovnat 100 %, musí být kladné a počítá se minimální riziko při daném výnosu, nebo maximální výnos s daným rizikem. Řešitel nám určí portfolio s nejnižším rizikem a nejvyšším výnosem, které nám bude tvořit horní a dolní hranici přípustných portfolií. Řešitel dále vypočítal 15 portfolií s maximálním výnosem a daným rizikem. Riziko bylo počítáno od dolní hranice k horní po jednom procentu. Investor se rozhoduje pro takové portfolio, které odpovídá jeho požadavku na míru ri-zika a výnosu. Jestli preferuje vysoký výnos s danou mírou rizika, nebo nízké riziko s danou mírou výnosu.
Portfolio Diversification
Keywords: portfolio; diverzifikace; investice; Markowitzova teorie portfolia; portfolio; diversification; investment; Markowitz portfolio model