Úloha a postavení jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí při zajišťování připravenosti na mimořádné události ve vybraných správních obvodech obcí s rozšířenou působností - Zunt, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Denně na území České republiky vzniká mnoho mimořádných událostí, u kterých musí zasahovat jednotky hasičského záchranného sboru, které patří mezi základní složky integrovaného záchranného systému. Mezi základní složky patří i jednotky požární ochrany, včetně jednotky sboru dobrovolných hasičů obce. Službu v jednotce sboru dobrovolných hasičů obce (dále jen "JSDH obce") vykonávají členové, dle ustanovení zpravidla na základě jmenování. Vlastní výkon služby se zpravidla neomezuje jen na činnost při provádění likvidačních a záchranných prací. Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce neslouží jen hašení požárů, ale v celé oblasti odstraňování mimořádných událostí ( dopravní nehody, odstraňování následků přírodních živlů voda, vítr). Pro tyto účely jsou členové jednotky sboru dobrovolných hasičů obce připravováni, cvičeni a osvojují si návyky, které pak využijí při pomoci občanům.
The role and place of the voluntary fire brigade in ensuring community emergency preparedness in selected administrative districts of municipalities with extended powers
Keywords: jednotka sboru dobrovolných hasičů; mimořádná událost; záchranné práce; likvidační práce; Unit voluntary fire brigade; emergency; rescue; disposal operations