Sledování růstu, vývoje a rychlosti stárnutí píce u vybraných druhů trav - Roubíčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Travní porosty tvoří v České republice významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek přežvýkavců a koní. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Pro vytvoření kvalitního objemného krmiva je základním předpokladem sklizeň trav v optimálním termínu zralosti, který zásadně ovlivňuje obsah živin, energie a stravitelnost. V letech 2009 a 2010 byl sledován růst, vývoj a rychlost stárnutí píce u vybraných odrůd trav. Na šlechtitelské stanici Větrov byly odebírány vzorky trav, usušeny a následně zanalyzovány v laboratoři na katedře rostlinné výroby Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo zanalyzováno osmnáct odrůd trav, odebíraných v sedmi postupných termínech v měsíci květen a červen. U všech vzorků byl laboratorně stanoven obsah sušiny, popelovin, vlákniny a u vybraných odrůd trav ještě stravitelnost. Výnosy suché píce postupně rostly. Současně se u všech odrůd trav během stárnutí porostu zvyšoval obsah vlákniny, což korespondovalo se zhoršující se stravitelností. Nejvyšší stravitelnost dosáhly, v běžném termínu senážování v této oblasti, jílek vytrvalý Lonar a jílek mnohokvětý Prolog. Naopak nejnižší stravitelnost byla zjištěna u kostřavy rákosovité Proba.
Following the growth, development, and speeds the aging of selected forage grasses.
Keywords: trávy; odrůda; kvalita píce; fenofáze; vláknina; stravitelnost; grasses; species; forage quality; phenophase; roughage; digestibility