Rozvoj tvořivosti dětí v mateřské škole - Pavlíčková, Anita (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je vytvořit program zaměřený na rozvoj tvořivosti pro nejstarší věkovou skupinu dětí mateřské školy. Teoretická část vymezuje pojmy tvořivost a tvůrčí schopnosti. Zabývá se vývojem a specifikou tvořivostí v předškolním věku, vývojovou charakteristikou základních složek tvořivosti, rozvojem tvořivosti v současném předškolním vzdělávání, evaluací programů a hodnocení dětí. Uvádí metodická doporučení pro podporu tvořivosti v předškolním věku. Praktická část obsahuje vytvořený program zaměřený na rozvoj základů tvořivosti. V závěru je zhodnocena realizace programu a jsou zformulována pedagogická opatření s cílem optimalizovat program.
Development of Children´s Creativity in Kindergarten
Keywords: tvořivost; tvořivé schopnosti; rozvoj tvořivosti; předškolní vzdělávání; creativity; creative capability; development of creativity; preschool education