Veřejně dostupné mapové zdroje a jejich využití pro výuku na základních školách v prostředí ArcGIS - Běle, Šimon (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá veřejně dostupnými mapovými zdroji a jejich praktické využití ve výuce zeměpisu na 2. stupni základních škol. Hlavním cílem je vytvoření dvou vlastních mapových aplikací v prostředí ArcGIS, pracovních listů a jejich aplikovaní do výuky na základní škole. Teoretická část se zabývá problematikou výuky zeměpisu na ZŠ a tvorbou didaktických pomůcek, zaměřenou především na ty digitalizované. V praktické části se autor věnuje samotným mapovým aplikacím, vytvořením pracovního listu a jejich zapojením do výuky. Součástí praktické části je také stručná analýza volně dostupných online mapových zdrojů a jejich využití pro výuku. Na konci autor hodnotí využitelnost programů v prostředí ArcGIS pro samotnou výuku.
Online map sources and the ability of using them in the education on primary schools in the ArcGIS
Keywords: zeměpis; didaktické pomůcky; mapy; mapové zdroje; ArcGIS; kartografie; Geography; didactic tools; maps; map sources; ArcGIS; cartography