Antheridiogenový systém u sleziníku routičky (Asplenium ruta-muraria) - Černochová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Byla otestována přítomnost antheridiogenového systému u Asplenium ruta-muraria. Byla provedena kultivace se zástupci uznávaných typů antheridiogenu na 12-políčkových miskách. Dále bylo zjištěno kolik druhů antheridiogen Asplenium ruta-muraria ovlivňuje. Byly testovány především fylogeneticky příbuzné druhy.
Antheridiogen system in Asplenium ruta-muraria
Keywords: feromon; gametangia; gametofyt; klíčení spor ve tmě; kultivace; předčasná tvorba antheridií; typy antheridiogenů; určení pohlaví; pheromon; gametangia; gametophyte; germination of spores in darkness; cultivation; precocious formation of antheridia; types of antheridiogens; sex determination