Vybraná etická dilemata pracovníků doprovázejících pěstounské rodiny - Böhmová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá popisem etických dilemat, s nimiž se setkávají pracovníci doprovázející pěstounské rodiny. První část práce se věnuje rodině, protože ta je cílovou skupinou, se kterou doprovázející pracovník pracuje. Druhá část se věnuje náhradní rodinné péči, především jejímu legislativnímu vymezení. Toto vymezení pracovníkovi určuje hranice, ve kterých se pohybuje. Dále zde popisuji, na čem je legislativa naší republiky, jež se týká náhradní rodinné péče, založena. Třetí kapitola se věnuje tomu, jaký by měl doprovázející pracovník být a co v rámci svého povolání dělá. Další kapitola uvádí dilemata pracovníků, která jsem vyvodila na základě kvalitativního výzkumu prostřednictvím rozhovorů s pracovníky. Poslední, pátá, kapitola se věnuje rozboru vybraného etického dilematu z pohledu etiky I. Kanta a utilitarismu.
Selected ethical dilemmas of social workers supporting foster families
Keywords: rodina; náhradní rodinná péče; doprovázející pracovník; etické dilema; etické teorie; family; foster care; social worker who accompany foster families; ethical dilemma; ethical theory