Vliv stresu u dialyzovaných pacientů na jejich život a role sestry v této problematice - Janoušková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Stres a stresové situace nás ovlivňují během celého života. Velká a dlouhodobá stresová zátěž může způsobit řadu zdravotních komplikací. U dialyzovaných pacientů je velkou stresovou zátěží samotná dialýza. Ke stresorům běžného života přibývá ještě řada omezení, které se týkají dialýzy. Hlavně změna životního stylu zasahuje do osobního života i celé rodiny. Dialyzovaní pacienti jsou pod vlivem stresu ve zvýšené míře vlastně neustále. Svou nezanedbatelnou roli zde sehrává sestra, která se dostává s klientem do úzkého kontaktu. Komunikací a svým přístupem může ovlivnit průběh léčby i kvalitu jeho života. Hlavním cílem výzkumného šetření bylo zjistit, vliv stresu u dialyzovaných pacientů, jakou roli má v této problematice sestra, význam jejího přístupu k dialyzovaným pacientům a jestli má stres vliv i na sestry. Jedná se o kvalitativní výzkum. Při sběru dat byl použit nestandardizovaný rozhovor s náhodně vybranými pacienty a sestrami z téhož hemodialyzačního střediska. Rozhovory jsou zpracovány do kasuistik. Z výzkumného šetření vyplynulo, že dialýza je pro pacienty stresující zátěží a do značné míry ovlivňuje i osobní život. Stává se jeho nedílnou součástí na dlouhou dobu. Na kvalitu života dialyzovaných pacientů má vliv nejen samotný průběh léčby, ale i rodinné zázemí a přístup sester. Roli sestry pacienti podle výzkumu vnímají jako nepostradatelnou. Jsou podle nich ochotné, empatické, vnímavé. Dále z výzkumu vyplynulo, že stresem jsou ovlivněny i sestry, které s těmito pacienty pracují. Pacienti často na sestry přenášejí své problémy, na které nechtějí být sami a očekávají pomoc. To je pro sestry velká psychická zátěž. Uvědomují si, že dialýza je pro tyto pacienty doživotní záležitostí. K poskytování kvalitní ošetřovatelské péče u dialyzovaných pacientů je potřeba, aby sestry sami dokázaly zůstat emocionálně nezaujaté a měly stále dobrý pocit ze své vykonané práce. Psychicky vyrovnaná sestra může pro pacienta znamenat víc, než špičkově vybavené pracoviště s nejlepšími odborníky.
The influence of stress in dialyzed patients of the level and role the nurse in this issue
Keywords: Stres; dialýza; dialyzovaný pacient; role sestry; Stress; dialysis; dialyzed patients; role the nurse