Strategické řízení a jeho uplatňování ve vybraném podniku - Macháčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce je "Strategický management a jeho uplatňování ve vybraném podniku". Strategie podniku je velmi důležitá proto, aby byl podnik konkurenceschopný. Cílem této práce bylo doporučit vybrané společnosti alternativy strategií . Pro tuto práci byla zvolena společnost Aristo, a.s., která se zabývá výrobou brzdových jednotek a komponentů pro železniční vozidla . Strategické řízení zahrnuje zejména analýzu vnitřního a vnějšího okolí společnosti Aristo, a.s. (například: STEP analýza, Porterův model, strategické mapy, analýza podnikových zdrojů, atd.). Závěry vychází právě z těchto analýz. Poté je zde provedena SWOT analýza, která spojuje tyto faktory. Výsledná je strategie konfrontace , což znamená využití silných stránek společnosti k potlačení hrozeb. Na základě těchto výsledků byly navrženy tyto alternativy. Společnost může využít své vývojové zkušebny ke konstrukci technologických procesů hlavních komponentů. Nyní některé z těchto hlavních částí brzd musí koupit od konkurence. Pokud si je bude vyrábět sama, bude nezávislá. Toto je strategie vývoje produktu. Další užitečnou strategií je rozvoj trhu. Pro podnik je lukrativní proniknout na nové trhy, například v Číně, Indii a Rusku. Strategie snižování nákladů je v podniku již zavedena a to zejména formou kontroly nákladů na nákup. Poslední navrhovanou strategií je pronikání na trh, která předpokládá ekologické smýšlení dnešní společnosti. Ve velkých městech je preferována tramvajová doprava a méně hlučná vozidla, a to je šance pro společnost Aristo, a.s.
Strategic management and its application in the selected company
Keywords: strategie; management; podnik; analýza; strategy; management; enterprise; analysis