Terapeutické aspekty prostorové tvorby u dospívajicích - Divišová, Olga (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce popisuje terapeutické aspekty prostorové tvorby a jejich přínos v arteterapii. Zaměřuje se na výtvarný projev v období dospívání a jemu předcházejícímu období tzv. výtvarné krize, pro které hledá východisko v uplatnění trojrozměrné tvorby. Tato bakalářská práce je sestavena ze dvou částí, teoretické a praktické. Praktická část obsahuje návrh na vytvoření prostorové techniky s terapeutickým přesahem, pro obohacení stávajících tradičních prostorových technik využívaných v arteterapii. Součástí této části je i praktická realizace navržené techniky, metodika práce a následná analýza vzniklých artefaktů, včetně jejich obrazové prezentace.
Therapeutical aspects in three dimensional works by teenagers
Keywords: Arteterapie; prostorová tvorba; vývoj výtvarného projevu; haptický typ; vizuální typ; období výtvarné krize; Art therapy; three dimensional work; development of artistic expression; haptic type; visual type; art crisis period