Faktory ovlivňující dodržování zásad osobní hygieny - Tunková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Osobní hygiena, zejména hygiena rukou, je považována za jedno z nejúčinnějších opatření v prevenci přenosu mikrobiálních patogenů. Dodržování zásad osobní hygieny je ovlivňováno různými faktory a jejich znalosti mohou být užitečné při navrhování strategií na zlepšení jejich dodržování. Cílem bakalářské práce bylo na základě dotazníkového šetření posoudit znalosti a postoje týkající se osobní hygieny u vybrané skupiny respondentů. Celkem bylo získáno 204 dotazníků. Naprostá většina respondentů (79 %) věděla, že důkladné mytí rukou je zásadní a dezinfekční gely jej nenahrazují. Práce v potravinářství je jedním ze základních faktorů ovlivňujících úroveň dodržování zásad osobní hygieny. Pouze velmi malý podíl respondentů pracujících v tomto odvětví (4 %) neznalo správnou techniku mytí rukou. Bylo zjištěno, že současná pandemická situace přiměla více než polovinu respondentů (62 %) k častějšímu mytí rukou.
Factors influencing knowledge about personal hygiene
Keywords: Personal hygiene; especially hand hygiene; is considered to be one of the most effective measures in preventing the transmission of microbial pathogens. Adherence to the principles of personal hygiene is influenced by various factors. Their knowledge can be useful in proposing strategies to improve their observance. The aim of my bachelor's thesis was to assess the knowledge and attitudes related to personal hygiene in a selected group of respondents which was based on a questionnaire survey. A total of 204 questionnaires were gathered. The vast majority of respondents (79 %) knew that thorough hand washing is essential; and gels cannot replace it. Working in the food industry is one of the basic factors which influence the level of compliance with the principles of personal hygiene. Only a small percentage of respondents working in this sector (4 %) do not know the correct hand washing technique. The current pandemic situation has led more than half of respondents (62 %) to wash their hands more often.; personal hygiene; hand washing; microbial pathogens; skin microbiota