Identifikace genu pro nový peptid, TILIr, s inhibiční aktivitou proti serinovým proteázám v klíštěti Ixodes ricinus. - Slabá, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Klíšťata jsou významnými krevsajícími vektory členovci přenášených nemocí. Kvůli nedostatku vakcín je kontrola klíšťaty přenášených chorob komplikovaná. Pro potlačení populací klíšťat a kontrolu jimi přenášených původců chorob jsou nové metody a kandidáti na vakcíny velmi žádoucí. Mezi možné kandidáty patří inhibitory serinových proteáz (serpiny).
Identification of gene encoding novel peptide, TILIr, with inhibitory activity against serine proteases in tick Ixodes ricinus.
Keywords: inhibitory serinových proteáz; Ixodes ricinus; krmení krví; protiklíštěcí vakcíny; serine protease inhibitors; Ixodes ricinus; blood feeding; anti-tick vaccines