Guy de Maupassant dramaturge - Čechová, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem této práce je představení Guy de Maupassanta, francouzského autora druhé poloviny 19. století, jako dramatika. Hlavním cílem je přiblížit tendence k dramatické tvorbě jinak prozaického autora a sedm jeho dokončených her, které jsou často opomíjeny v kontextu jeho známější tvorby. Tato práce se zabývá celkovým představením povahy a postavení her v díle autora. Prostřednictvím uvedení do dobové historicko-společenské atmosféry, literárních a divadelních tendencí v druhé polovině 19. století a analýzami samotných her, se práce snaží tuto autorovu tendenci vysvětlit a předložit návrh, jak ji vnímat. Nedílnou součást tvoří vybrané úryvky textů her. Poslední část práce přináší pohled na společné rysy her a zamýšlí se nad záměrem a podměty jejich vzniku, autorovým přístupem a uchopením žánru a příčinou jejich obecné neznámosti.
Guy de Maupassant playwrite
Keywords: Guy de Maupassant; divadelní hry; divadlo; druhá polovina 19. století; Guy de Maupassant; dramatic pieces; theatre; the second half of the 19th century