Obnova Pražské židovské obce po roce 1989 - Pavlíková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce je současný život v Pražské židovské obci. Konceptem této práce je podat ucelený obraz o vývoji Pražské židovské obce po sametové revoluci. V první části podávám stručné informace o událostech týkající se židovského obyvatel-stva po druhé světové válce a během komunistického režimu do roku 1989. V následujících kapitolách je popsán vývoj a obnova Pražské židovské obce po roce 1989. Tyto kapitoly jsou věnovány struktuře činnosti Židovské obce v Praze, dále pak struktuře Lauderových škol, košer stravování, Federaci židovských náboženských obcí a k ní přidružených organizací. Zmíněno je Židovské muzeum a židovské památky jako například synagogy.
Restoring the Prague Jewish community since 1989
Keywords: Židé; judaismus; komunistický režim; Židovská obec v Praze; Instituce Pražské židovské obce.; Jews; Judaism; the communist regime; the Jewish community in Prague; the Prague Jewish community institutions.