Specifika práce s romskými klienty nízkoprahového zařízení - Šímová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá specifickou problematikou práce s romskými klienty nízkoprahového zařízení. Teoretická část je vymezena charakteristikou romského etnika v České Republice a jeho současnou situací, dále obecnou charakteristikou nízkoprahových služeb a zařízení a vymezením činnosti nízkoprahového zařízení pro děti a mládež. Závěr teoretické části práce patří příkladu dobré praxe ve středočeském kraji, konkrétně Nízkoprahovému zařízení pro děti a mládež Domek. Praktická část obsahuje výsledky získané z polostukturovaných rozhovorů s pracovníky středočeských nízkoprahových zařízení, kteří pracují přímo s romskými uživateli. Z těchto výsledků vyplývá, že většina dotazovaných pracovníků reflektuje rozdíl v poskytování služeb NZDM romským a neromským uživatelům přičemž za specifický přístup považují zejména srozumitelnost komunikace a respektování odlišných projevů emocí při komunikaci. Většina dotazovaných pracovníků NZDM uvedla, že uvedené specifické metody práce směrem k romským uživatelům aplikují. Dále bylo zjištěno, že práce s romskými uživateli předpokládá určité znalosti a dovednosti pracovníka v NZDM.
Specificity in Work with Gypsy Clients of Social Settlements
Keywords: romská minorita; nízkoprahové služby a zařízení; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; Romové jako uživatelé služeb nízkoprahového zařízení; terénní sociální pracovník v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež; typická dilemata terénní sociální práce; gypsy minority; social servicies and settlements; social settlements for children and youth; Gypsy people as users of social-settlement servicies; field{\crq}s social worker in social-settlements for children and youth; typical dilemmas in field{\crq}s social work.