Kvantitativní analýza stavu znalostí o evropských ještěrkách rodu Podarcis - Šindelářová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce předkládá zhodnocení stavu znalostí o evropských ještěrkách rodu Podarcis. Jedná se o druhově nejpočetnější rod z čeledi Lacertidae na území Evropy a patří mezi nejvýznamnější zástupce mediteránní herpetofauny. Cílem této práce bylo vytvořit kvantitativní analýzu publikační aktivity, analýzu tématických okruhů a vyhodnocení vztahu biologických vlastností a mnoţství publikací. Zdrojem dat byly literární databáze ?Web of Science? a ?Google Scholar?. Počet publikací v jednotlivých letech za dané období byl s mírnými výkyvy stabilní. Vztah závislosti velikosti areálu rozšíření a počtu publikací pro jednotlivé druhy ovlivnily čtyři nejdominantnější druhy, proto u druhů s malými areály vztah závislosti velikosti areálu rozšíření a počtu publikací neexistuje. Druhy s větším rizikem ohroţení se zaobíral malý počet publikací. Nejvíce publikací se zabývalo tématem z oblasti ekologie.
A quantitative analysis of the state of knowledge of European lizards of the genus Podarcis
Keywords: Lacertidae; Podarcis; publikace; Evropa; Lacertidae; Podarcis; publication; Europe