Vliv půdních vlastností na mobilitu vybraných rizikových prvků v půdě a některé metody jejich dekontaminace - Bedrníček, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
S postupem rozvoje společnosti a zvyšováním počtu obyvatel planety souvisí i stále větší vypouštění odpadů a polutantů. Mezi ně patří i těžké kovy. Účelem této bakalářské práce je stručně objasnit chování olova, kadmia a rtuti v půdě, tedy obsahy, formy, mobilitu, sorpci a faktory ovlivňující tyto kovy a jejich působení na živočišný a rostlinný organismus. Dále tato práce poskytne širší pohled na problematiku dekontaminačních technik s větší pozorností na bioremediaci a hlavně fytoremediaci za použití rostlinných hyperakumulátorů.
Influence of soil properties on mobility of selected risk elements in the soil and some methods of their decontamination
Keywords: těžké kovy; půda; rtuť; olovo; kadmium; bioremediace; fytoremediace; heavy metals; soil; mercury; lead; cadmium; bioremediation; phytoremediation