Ochrana proti nesprávnému postupu zadavatele v procesu zadávání veřejných zakázek - Janoušková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá ochranou strany dodavatele a obecně společnosti při samotném procesu zadávání veřejných zakázek zadavatelem. Cílem práce je zanalyzovat možnosti ochranných prostředků, kterými se lze proti takovému postupu zadavatele bránit. Práce je rozdělena do dvou částí, a to teoretické, která obsahuje vymezení veřejných zakázek a postup jejich zadávání, popis základních zásad zadávání veřejných zakázek, rozbor jednotlivých prostředků ochrany zadavatele a náhled na jednotlivé přestupky. Druhou částí je část praktická, ve které jsou podrobně analyzovány konkrétní příklady z praxe, a to za účelem přiblížení a objasnění některých veřejných zakázek, které byly zadány v různých druzích zadávacího řízení. Vzhledem k tomu, že se jedná o ochranu před nelegitimními postupy při zadávání veřejných zakázek, jsou vybrány právě takové příklady, u nichž byla ona nesprávnost potvrzena, a kde u většiny z nich došlo k autoritativnímu působení ze strany ÚOHS, případně i navazujících orgánů v rámci justice. Součástí praktické části jsou i návrhy de lege ferenda.
Protection Against Incorrect Conduct of a Contracting Authority in the Public Procurement Process
Keywords: Zákon č. 134/2016 Sb.; o zadávání veřejných zakázek; veřejné zakázky; Úřad pro ochranu hospodářské soutěže; ochrana zadavatele; námitky; přezkumné řízení; zákon č. 134/2016 Sb.; o zadávání veřejných zakázek; Act No. 134/2016 Coll.; the Public Procurement Act; public contracts; The Office for the Protection of the Competition; protection of the contracting authority; objections; review procedure