Mateřská očekávání a jejich konfrontace s realitou - Kábrtová, Linda (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá očekáváním těhotných matek - prvorodiček, porovnává tato očekávání s jejich reálnými prožitky porodu a šestinedělí. Teoretická část práce shrnuje dosavadní poznatky ohledně přechodu žen k mateřství. Pojednává o prožívání těhotenství, očekáváních spojených s mateřstvím a rané poporodní adaptaci. Dále se zabývá tím, jak žena prožívá první týdny po porodu. Praktická část je vypracována jako kvalitativní výzkum. Za cíl si dává prozkoumat očekávání těhotných žen, prožívání porodu a šestinedělí a případné rozpory mezi očekáváními a realitou raného mateřství u čtyř respondentek. Data byla analyzována v rámci intra- i interkazuistického srovnání. Ukázalo se, že budoucí matky mají největší očekávání od porodu, pomoci partnera a od sebe v nové roli. Tyto následné změny prožívají velmi individuálně.
Maternal expectations and their confrontation with reality
Keywords: mateřská očekávání; poporodní realita; psychika těhotné ženy; prožívání porodu; role matky; Maternal expectations; postpartum reality; the psyche of pregnant woman; experiencing childbirth; the role of the mother