Předávání pozůstalosti jako ošetřovatelský problém - Pečenková, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2010)
Předávání pozůstalosti jako ošetřovatelský problém Téma smrti patří k životu. Těžkou a psychicky velmi náročnou situací v práci ošetřovatelského personálu je sdělit pozůstalým, že život jejich blízkého skončil. Rozhovor s nimi vyžaduje dobré etické a komunikační schopnosti sester. Pozůstalí jsou při těchto situacích emočně vypjatí a potřebují psychickou pomoc. To jsou stavy zátěžové nejen pro pozůstalé, ale i pro sestry. Ty se týkají oblastí zvládání psychické zátěže pozůstalých i sester, komunikace, majetkových i rodinných vztahů pozůstalých. Mým cílem bylo zjistit, s jakými problémy se ošetřovatelský personál setkává při předávání pozůstalosti. K tomuto cíli jsem formulovala první hypotézu. Prioritním problémem pro sestry při předávání pozůstalosti je komunikace. Dále jsem zjišťovala, jak jsou sestry připraveny na komunikaci s pozůstalými a na předávání pozůstalosti. Posledním cílem bylo zjistit, co by sestry potřebovaly ke zvládnutí tohoto procesu. K této otázce jsem vytvořila druhou hypotézu.Vnímání procesu předávání pozůstalosti sestrami závisí na vhodném prostředí. Bakalářská práce se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je popisována smrt člověka v historii a dnes, péče o umírajícího a zemřelého. Jsou vzpomenuty rituály, zákonné postupy, problémy v komunikaci a jejich vliv na sestry. Kvantitativní výzkum byl proveden technikou dotazníků. Dotazník byl anonymní a obsahoval 34 otázek. Byl osloven ošetřovatelský personál pracující v onkologických, interních a chirurgických a geriatrických oddělení nemocnic, psychiatrických léčeben, domovů pro seniory v kraji Vysočina a v Jihočeském Kraji. Sebráno bylo 233 správně vyplněných dotazníků. Výsledky výzkumu první hypotézu vyvrátily a druhou potvrdily. Byly zmapovány problémy, se kterými se sestry těchto oddělení nejčastěji setkávají. Náměty sester mohou prakticky napomoci managementům zdravotnických i sociálních zařízení nalézt možná řešení, která by vedla ke zkvalitnění procesu předávání pozůstalosti.
The Turnover of Personal Effects as a Nursing Staff's Problem
Keywords: Dědic; důstojnost; informace pro pozůstalé; pietní místnost; poradenství pro pozůstalé; pozůstalost; sestra; smrt.; Consultancy for survivors; death; dignity; hair; information for survivors; personal effects; piety parlor.