Anomálie na finančních trzích - Šafářová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na dva druhy anomálií vyskytujících se na finančních trzích. Teoretická část se zaměřuje hlavně na teorii efektivních trhů a na téma behaviorálních financí, které obsahují i jednotlivé teorie s nimi spojené. Dále jsou v teoretické části rozebrány různé druhy anomálií se zaměřením především na pondělní a lednový efekt. V praktické části je zkoumán jak lednový, tak pondělní efekt ve vybraných společnostech, které obchodují se svými akciemi na Burze cenných papírů Praha. Vliv lednového ani pondělního efektu se v této práci nepodařilo prokázat.
Financial market anomalies
Keywords: teorie efektivního trhu; behaviorální finance; anomálie; lednový efekt; pondělní efekt; efficient market theory; behavioural finance; anomalies; January effect; Monday effect