Motiv upíra v české literatuře - Richtrová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na výskyt motivu upíra v české literatuře od konce 19. století do konce první poloviny 20. století. Daný motiv je utvářen množinou vampyrických rysů a cílem práce je pozorovat proměny jeho podoby v závislosti na aplikaci a funkci v jednotlivých dílech. Pozorování vychází z mytologických a tradičních lidových představ o postavě upíra, které podobu této bytosti vymezily. Pozornost je zaměřena také k dobovým tendencím ovlivňujícím literaturu obecně a k použití motivu v zahraniční literatuře. Okrajově se práce dotýká jeho prezentace ve výtvarném umění.
The Motif of Vampire in Czech Literature
Keywords: literární motivy; interpretace literárního díla; česká literatura; upíři; vampyrismus; krev; smrt; zmrtvýchvstání; mytologie; folklor; literary motifs; interpretation of literature; Czech literature; vampires; vampyrism; blood; death; resurrection; mythology; folklore