Vliv oxidativního stresu na životaschopnost Drosophila melanogaster - Kellerová, Marie (Jihočeská univerzita, 2023)
Oxidační stres je projevem nerovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty v těle. Podílí se na vzniku mnoha onemocnění, přispívá ke stárnutí a hraje důležitou roli v imunitním systému. Na regulaci oxidačního stresu se podílí řada signálních drah, což je ovlivněno úrovní metabolismu a funkcí řady enzymů. Mezi nejdůležitější enzymy podílející se na regulaci oxidačního stresu patří glutathion peroxidáza (GPX). V této studii jsme zkoumali umlčení genu pro GPX u D. melanogaster a sledovali vliv adenosinové dráhy na úroveň oxidačního stresu. Úroveň stresu jsme sledovali pomocí sledování životaschopnosti mušek a měření karbonylace proteinů. Naše výsledky ukázaly, že vyřazení genu pro GPX vedlo k prudkému zvýšení oxidačního stresu. Zároveň se ukázalo, že signální dráha adenosinu nemá na toto zvýšení žádný vliv.
The effect of oxidative stress on the viability of Drosophila melanogaster
Keywords: oxidativní stres; adenosin; gluthathion peroxidáza; drosophila melanogaster; adenosinový receptor; RNA interference; oxidative stress; adenosin; gluthathione peroxidase; drosophila melanogaster; adenosine receptor; RNA interference