Sociální problémy občanů Holýšovska a jejich posouzení dle zákona o hmotné nouzi - Žáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se svým obsahem zaměřuje na sociální problémy občanů Holýšovska a jejich posouzení dle zákona o pomoci v hmotné nouzi. V teoretické části jsem nastínila základní aspekty sociální politiky, chudoby, řešení chudoby a dále právní úpravy dané problematiky. Cílem práce bylo zmapovat strukturu příjemců dávek hmotné nouze v regionu a zjistit účinnost a využívání proaktivizačních opatření daných zákonem č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi vůči žadatelům dávek. Pro vypracování výzkumné části bakalářské práce a pro dosažení stanovených cílů byl použit kvantitativní i kvalitativní výzkum. U kvantitativního šetření bylo jako metoda sběru dat zvoleno dotazování, technika řízený rozhovor s 51 příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi. Odpovědi byly vyhodnoceny a prezentovány v bakalářské práci pomocí grafů a tabulek. V rámci sekundární analýzy dat jsem se zaměřila na sociální stav respondentů, jejich věk, dobu nezaměstnanosti, dobu pobírání příspěvku na živobytí a vzdělání respondentů. Na základě vytyčených cílů jsem stanovila 2 hypotézy. Hypotéza č. 1 předpokládala, že nejvíce příjemců dávek pomoci v hmotné nouzi má jen základní vzdělání. Tato hypotéza se nepotvrdila. V regionu Holýšov jsou nejvíce postiženy hmotnou nouzí osoby se středním odborným vzděláním s výučním listem. Hypotéza č. 2 předpokládala, že institut veřejné služby nevykazuje očekávané efekty. Tato hypotéza byla potvrzena jak výsledkem dotazování vedeného s příjemci dávek hmotné nouze, tak výsledky získanými z rozhovorů s představiteli místních samospráv. U kvalitativního výzkumu jsem použila metodu dotazování, technikou polostandardizovaného rozhovoru s devíti představiteli místních samospráv. Vzhledem k použitému výzkumu byla hypotéza stanovena až na konci výzkumného šetření. Hypotéza č. 3: Vzestup nezaměstnanosti donutí představitele obcí realizovat institut veřejné služby. Výsledky práce mohou být využity k zvýšení informovanosti veřejnosti i představitelů samospráv o proaktivizačních nástrojích daných zákonem o pomoci v hmotné nouzi a o možnostech občanů získat pomoc v případě nedostatečných příjmů. Dále mohou sloužit jako zdroj informací o problematice poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi pro Městský úřad Holýšov a Krajský úřad Plzeňského kraje.
Social problems of the citizens of "Holýšovsko" and their consideration according the Act on Assistance in Material Need
Keywords: Chudoba; hmotná nouze; životní a existenční minimum; dávky pomoci v hmotné nouzi; aktivizační nástroje; podpora v nezaměstnanosti; region Holýšov; Poverty; Material Distress; Minimum Living Wage; Aid in Material Distress; Activation Measures; Unemployment Grant; Holýšov Region