Thomas Stearns Eliot a Nová kritika - Voštová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2013)
Náplní mé bakalářské práce je teorie umělecké kritiky T. S. Eliota. Eliot byl a dodnes je jednou z nejvýznamnějších postav anglické literární kritiky a troufla bych si říci, že nejen anglické, ale také evropské literární kritiky. Zaměřím se především na hlavní otázky jeho kritické teorie a pokusím se ukázat, jak na tyto otázky Eliot odpovídá. Cílem mé práce je tedy nastínit základní Eliotovy kritické myšlenky a porovnat je s myšlenkami představitelů tzv. Nové kritiky, neboť Eliot je považován za inspirační zdroj tohoto literárního hnutí. A právě na základě této komparace chci nastínit, v čem mohli noví kritici z Eliota čerpat, a v čem se naopak od něj liší.
Thomas Stearns Eliot and the New Criticism
Keywords: estetický soud; fakta; interpretace; intence; kritika; umělecké dílo; aesthetic judgment; art criticism facts; interpretation; intention; work of art