Inovované historické pokusy - Hanzal, Petr (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem práce je inovovat historické pokusy tak, aby byly použitelné v běžných hodinách fyziky na základních školách. V teoretické části je provedená rešerše a analýza výskytu historických pokusů v kurikulárních dokumentech a nejrozšířenějších učebnicích. V praktické části je popsáno šest historických pokusů a knim je navrženo alternativní inovované provedení sběžně dostupnými pomůckami. Každý pokus je na základě ověření v praxi proveditelný vhodině fyziky. Součástí každého pokusu je postup, jak daný pokus provést v hodině. Všechny navržené pokusy byly ověřeny před odbornou veřejností zabývající se výukou fyziky.
Innovated historical experiments
Keywords: historický pokus; fyzika; experiment; historical experiment; physics; experiment