Speciální pomůcky pro žáky postižené specifickou poruchou učení pro výuku německého jazyka na 2. stupni základní školy. - Sedlářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Teoretická část diplomové práce se věnuje popisu specifických poruch učení (dále jen SPU) - zejména dyslexie, příčinám vzniku poruch, diagnostice a reedukaci. Snaží se popsat osobnostní charakteristiku dětí se SPU či jejich vnímání barev. Dále se zabývá možností práce s dítětem se SPU v hodinách cizího jazyka na základní škole. Praktická část je zaměřena na tvorbu pomůcek. Jedná se o učebnici, CD, listy s přílohami atd. Každá vytvořená pomůcka je popsána, je uvedeno, jaký je její přínos pro žáka i učitele a jak se s ní dá pracovat během vyučování.
Special tools for teaching German for pupils with specific of learning in secondary schools.
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; osobnostní charakteristika děti se SPU; vnímání barev; cizí jazyk a SPU; praktická část - učebnice; CD; listy s přílohami atd.; specific learning disabilities; dyslexia; personality with children of dyslexia; perception of colours; foreign language; practical part - textbook; CD; sheets with appendices etc.