Využití fytomasy vybraných mokřadních porostů pro energetické účely - Boučková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Náplní mojí bakalářské práce bylo podat přehled způsobů využívání biomasy v České republice. Podrobněji jsem se zabývala výrobou bioplynu z rostlinné hmoty. Úkolem bylo zjistit, zda je pěstování rostlinné biomasy pro výrobu bioplynu dlouhodobě únosné z energetického hlediska. Studovaná lokalita se jmenuje Mokré louky u Třeboně. Tuto lokalitu obhospodařuje firma K+K Břilice. Od této firmy jsem získala důležité informace, které jsem potřebovala pro výpočet energetické bilance. Z výpočtu energetické bilance vyplynulo, že výroba bioplynu z lokality Mokrých luk u Třeboně je energeticky rentabilní. V porovnání s pěstováním kukuřice na siláž jsou náklady na výrobu bioplynu poloviční
Use of plant biomass of selected wetland stands for energy production
Keywords: fytomasa; biomasa; biomass