Porovnejte vliv různých druhů biopaliv (složení, výrobce) pro vznětové motory na jejich výkon a měrnou spotřebu. - Holý, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou využití tekutých biopaliv v dopravě. V první části je pozornost zaměřena na technické aspekty jejich využití. Jsou zde shrnuty zdroje pro výrobu biopaliv, charakterizovány jednotlivé výrobní technologie a uvedeny fyzikálně - chemické vlastnosti jejich produktů, způsoby distribuce a ekologické aspekty použití. Je zde rovněž stručně popsána historie používání biopaliv v České republice. Dále je popsána technologická jednotka na výrobu FAME společnosti PREOL, a. s., Lovosice. Závěrem je uveden používaný sortiment biopaliv v dopravě v České republice. Druhá část práce obsahuje experimentální měření na motorové brzdě u traktoru Zetor 6211 v dílnách Zemědělské fakulty, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a jeho zpracování s vyhodnocením výstupu měření.
Compare the effect of different types of biofuels (composition, manufacturer) for diesel engines for their performance and comparative consumption.
Keywords: biopaliva; vznětový motor; výkon; měrná spotřeba; biofuels; diesel engine; performance; comparative consumption