Vliv drenážních systémů na jakost povrchových vod - Kamarýt, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na jakost povrchových vod. Práce je psaná formou rámcové literární rešerše a zasahuje do oborů klimatologie, geologie, topografie a především hydrologie a hydrochemie. Obsahem literární rešerše je seznámení s příčinami budování odvodnění v ČR a vývojem odvodnění. Dále jsou zde popsány mechanismy způsobující změnu jakosti vod po vybudování drenážního systému a kvantifikace podílu drenážních systémů na koncentracích analytů v povrchových vodách. Voda je důležitou složkou v přírodě a je třeba dbát na její vysokou jakost. Půdní mechanismy, způsobující znečištění povrchových vod, byly značně ovlivněny vybudováním drenážního systému na velkém území v ČR od 50. let dvacátého století. Systémy byly budovány kvůli intenzivnímu zemědělství, ale již nebyla domyšlena následná udržitelnost krajiny, především vody a půdy. Následky necitlivého zásahu do krajiny jsou znatelné i v dnešní době. Vypracovaná bakalářská práce by měla sloužit jako podklad pro navazující diplomovou práci, která by měla tuto práci rozšířit o vlastní měření a následné porovnání.
A effect of drainage system on quality of surface water
Keywords: Klíčová slova: drenážní systémy; drenážní odtok; jakost vod; povrchové vody; koncentrace analytů; Key words: drainage systems; drainage discharge; quality of water; surface water; concentration of analytes.