Kompatibilita vybraných druhů entomopatogenních hub s parazitoidem Encarsia formosa - Štěpánová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku compatibility vybraných druhů/kmenů entomopatogenních hub a parazitické vosičky Encarsia formosa. Z mnoha druhů entomopatogenních hub byly vybrány kmeny druhů Aschersonia aleyrodis, Beauveria bassiana, B, brongniartii, Lecanicillium lecanii, Metarhizium anisopliae a Paecilomyces fumosoroseus. Bylo potvrzeno, že entomopatogenní houba Aschersonia aleyrodis vykazuje výrazný selektivní účinek a infikuje pouze neparazitované nymfy molice skleníkové Trialeurodes vaporariorum. Všechny ostatní kmeny/druhy entomopatogenních hub vykázaly nižší selektivitu, nicméně jejich účinek vždy vykázal nárůst mortality v populace molic parasitovaných parazitoidem E. formosa. Z výsledků lze vyvodit závěr, že pro účely programů integrované ochrany rostlin jsou nejvhodnější kmeny hub A. aleyrodis, L. lecanii a P. fumosoroseus.
Compatibility of different entomopathogenic fungi with parasitoid Encarsia formosa
Keywords: Entomopatogenní houby; Encarsia formosa; biologická ochrana; integrovaná ochrana; Entomopathogenic fungi; Encarsia formosa; biological control