Kvalita života seniorů v městě České Budějovice - Junová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Název mé bakalářské práce je ''Kvalita života seniorů v městě České Budějovice''. Uvedené téma jsem si vybrala proto, že stárnutí člověka a lidské společnosti je čím dál více nepřehlédnutelným problémem, který se stává fenoménem dnešní doby a zasahuje do individuálního i společenského života. Práce je zaměřena na problematiku kvality života seniorů žijících ve svém domácím prostředí a seniorů, kteří žijí v ústavních zařízeních. Teoretická část práce charakterizuje pojmy stáří a proces stárnutí, dále se blíže zabývá různými aspekty stárnutí, pojmy geriatrie a gerontologie, zdravotním stavem osob vyššího věku, demografickým stárnutím a je definován pojem ''kvalita života'' a její determinanty, které ovlivňují život seniorů. Výzkumná část práce hodnotí životní úroveň kvality života seniorů v Českých Budějovicích. Analýza a interpretace z dotazníkového šetření poskytuje informace v oblastech kvality života a porovnání rozdílů mezi seniory, kteří žijí v ústavních zařízeních (domov důchodců, penzion pro důchodce) a seniorů žijících ve svém domácím prostředí. Tato část práce byla zpracována pomocí tabulek a grafů, z nichž vyplynulo, že hypotézy, které jsem stanovila v této práci byly potvrzeny. Práce může sloužit jako informační materiál pro seniory a pro studenty ZSF.
The quality of seniors life in the city of České Budějovice
Keywords: Geriatrie; gerontologie; kvalita života; proces stárnutí; stáří; Geriatrics; gerontology; quality of life; ageing process; age