Jednotky požární ochrany předurčené na dopravní nehody a pokrytí území územního odboru Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Český Krumlov - Komžák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
V bakalářské práci se věnuji jednotkám požární ochrany, které jsou předurčené na dopravní nehody a jejich pokrytí na území územního odboru Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Český Krumlov. Zaměření práce spočívá v plošném pokrytí jednotkami požární ochrany předurčených na dopravní nehody, jejich vybavení a dojezdový čas. V teoretické části jsem uvedl rozdělení jednotek požární ochrany na území České republiky, kdy jsou popsány druhy a kategorie jednotek. Rozdělení jednotek je důležité z hlediska plošného pokrytí. Toto téma je v práci také popsáno a jsou uvedeny parametry, které plošné pokrytí určují. Jelikož je práce zaměřena na jednotky požární ochrany předurčené na dopravní nehody, následující kapitoly této práce jsou orientovány na předurčenost jednotek požární ochrany při silničních dopravních nehodách. Pojednává se zde o typu předurčenosti společně s označením. Nelze opomenout rozdělení typu komunikací v České republice. V neposlední řadě jsou zde uvedeny normy znalostí, ve kterých se má člen, příslušník nebo zaměstnanec jednotky požární ochrany orientovat a aplikovat je v případě mimořádné události. Poslední kapitola teoretické části se věnuje popisu rozdělení jednotek požární ochrany v Horním Rakousku a plošné pokrytí na jejich území. Druhy jednotek požární ochrany jsou podobné jako v České republice. Rozdíl nastává u plošného pokrytí, kdy území je rozděleno do tříd, které následně určují vybavení a počet členů jednotky. Vyhodnocení je zvoleno formou dotazníkového šetření u předurčených jednotek požární ochrany na dopravní nehody z okresu Český Krumlov a zkoumáním dostupných předpisů k dosažení cíle této práce. Odpovědi dotazovaných jsou zaznamenány do grafů, které poukazují na osobní pohled problematiky předurčenosti jednotek požární ochrany.
Fire protection units predetermined for traffic accidents and coverage of the territory of the body department Fire and Rescue South Bohemia Region Český Krumlov.
Keywords: plošné pokrytí; jednotka požární ochrany; předurčenost; doba dojezdu; dopravní nehoda; Area coverage; fire protection unit; predestination; travel time; traffic accident