Komparace sociokulturního vývoje u osob s homosexuální orientací ve vybraných státech EU - Korelová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Názory a postoje veřejnosti k homosexuálně orientovaným osobám a k jejich partnerskému životu prošly v posledních dvaceti letech významnými změnami. Homosexualita již není považována za sexuální deviaci a stále více evropských kultur umožňuje zformalizování svazků stejnopohlavních párů. V některých členských státech Evropské unie se dokonce gayové a lesby mohou legálně stát rodiči. Cílem teoretické části diplomové práce bylo přiblížit problematiku homosexuality a homosexuálně orientovaných osob v souvislosti s vybranými státy Evropské unie. Hlavním cílem výzkumné části práce bylo zjistit postoj široké veřejnosti k registrovanému partnerství v České republice. Dílčím cílem bylo zmapovat postoj široké veřejnosti k adopci dítěte samotným homosexuálem a zmapovat její postoj ke společné adopci dítěte homosexuálním párem v ČR. Cílem práce bylo také zjistit, zda česká veřejnost toleruje adopci dítěte homosexuálního partnera či umělé oplodnění lesbických párů. Ve výzkumné části byl využit kvantitativní výzkum, metoda dotazování. Technikou výzkumu byl zvolen anonymní dotazník.
Comparison of Sociocultural Development in Homosexually Oriented People in Selected Countries of the European Union
Keywords: Diskriminace; Evropská unie; Gay; Gay a lesbické rodičovství; Homofobie; Homosexuální orientace; Lesba; Registrované partnerství; Dicrimination; European Union; Gay; Gay and lesbian parenting; Homophobia; Homosexual orientation; Lesbian; Registered partnership