Historie, kulturní tradice a současnost regionu Podblanicka - kraje blanických rytířů - Zákostelská, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na významnou kulturní a historickou oblast Podblanicka. Oblast je známá především díky pověstem o hoře Blaník a blanických rytířích. Regionu dominuje chráněná krajinná oblast Blaník, jež se nazývá podle bájného vrcholu Velkého a Malého Blaníku. \\ Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce je popsána obecná charakteristika chráněné krajinné oblasti Blaník, historie Podblanicka, nejvýznamnější kulturní památky a místa na Podblanicku a tradiční kulturní akce konané každoročně v regionu. V praktické části je vytvořen návrh deseti panelů s obrazovým doprovodem pro novou vzdělávací naučnou stezku, která provází okolím hory Blaník.
History, cultural tradition and present of the region of Podblanicko - the area of so called Blaník´s knights
Keywords: Podblanicko; Velký a Malý Blaník; CHKO Blaník; historie; kulturní památky; kulturní tradice; Podblanicko; Velký and Malý Blaník; CHKO Blaník; history; historical monuments; traditional events