Rozvoj cestovního ruchu a jeho podpory z regionálního operačního programu na území kraje Vysočina - Hanzlíčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rozvoje cestovního ruchu a jeho podpory z regionálního operačního programu na území kraje Vysočina. Cestovní ruch se řadí mezi jedno z největších světových ekonomických odvětví a vzhledem k tomu, že je tato oblast výrazně spojena s místem svého vzniku, stává se proto stále významnějším faktorem regionálního rozvoje. Pozitivně ovlivňuje tvorbu nových pracovních míst, socioekonomický rozvoj a investiční aktivitu v regionu. V teoretické části práce je nejprve přiblížena evropská regionální politika, její cíle a financování. Práce se zaměřuje na financování rozvoje cestovního ruchu z Regionálního operačního programu Jihovýchod. V praktické části jsou obsaženy obecné informace o kraji Vysočina a o rozvoji cestovního ruchu v kraji. Jsou zde analyzovány dva vybrané projekty z oblasti cestovního ruchu v kraji Vysočina, které byly financovány z ROP Jihovýchod. Jde o úvodní informace o projektech a popis jejich podstaty např. jejich přínos, tvorbu pracovních míst a jejich udržitelnost, cílové skupiny, výdaje na projekt, výši dotace atd. V závěru práce je současný stav dané problematiky zhodnocen. Díky dotacím z ROP Jihovýchod dochází k postupnému zlepšování rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina a narůstání počtu pracovních míst v tomto odvětví národního hospodářství. Vyplývá to z analýzy vybraných projektů a dalších projektů z oblasti cestovního ruchu uveřejněných na internetu. Do budoucna lze za jednu z hlavních možností rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina pokládat agroturistiku a venkovskou turistiku, neboť naprostá většina území kraje je pro tato odvětví turistiky vhodná vzhledem k převážně zemědělskému využívání krajiny a čisté, zachovalé přírodě.
The development of tourism and its support from the Regional Operational Programme in the Vysočina region
Keywords: Regionální operační program NUTS II Jihovýchod; cestovní ruch; finanční podpora; Evropský fond pro regionální rozvoj; podporované projekty.; Regional Operational Programme NUTS II South-East; tourism; financial support; European Regional Development Fund; supported projects.