Vývoj struktury investic v ČR z odvětvového pohledu a srovnání s EU - Berková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj struktury investic v ČR z odvětvového pohledu ve srovnání s EU a vybranými členskými zeměmi. Cílem práce je uvést odvětvovou strukturu tvorby hrubého fixního kapitálu v ČR a zjištěné výsledky porovnat s údaji za Evropskou unii a s vybranými členskými zeměmi EU. V teoretické části jsou popsána základní fakta o investicích, co představují, jak jsou rozlišovány a jaký mají význam v národním hospodářství. V praktické části je zpracována struktura investic v ČR z hlediska věcného a odvětvového v podobě grafů a tabulek. Poté je uvedeno srovnání údajů ČR s EU a vybranými členskými zeměmi v kategoriích podíl celkových investic na HDP, tvorba hrubého fixního kapitálu i dle odvětvové struktury a investice dle institucionálních sektorů.
Development of investment patterns of the sectoral point of view in the Czech republic in comparison with the EU
Keywords: národní hospodářství; investice; tvorba hrubého fixního kapitálu; odvětví; national economy; investment; gross fixed capital formation; branches